maanantai 18. marraskuuta 2013

Siemenleipää

Viikonloppuna oli aikaa leipoa leipääkin. Näihin leipiin en tehnyt esitaikinaa, vaan kalttasin siemenet, kuumajuuri eli kalttaus tekee leivästä muhevan. Leivässä on runsaasti siemeniä antamassa makua ja ovathan ne terveellisiäkin
 


 
2 leipää

Kalttaus:
2dl täysjyväspelttijauhoja tai grahamjauhoa
1dl seesaminsiemeniä
1,5dl auringonkukansiemeniä
1dl kauraleseitä
5dl kiehuvaa vettä

Taikinaan:
3/4 osa pakettia hiivaa (n35g)
3,5dl haaleaa vettä
2,5tl suolaa
11-12dl vehnäjauhoa

Sekoita kaltattavat jauhot, leseet ja siement kulhossa, kaada päälle kiehuva vesi ja sekoita. Anna seistä 1-2 tuntia.

Taikinaa varten sekoita haalea vesi kaltatun taikinan joukkoon. Murenna hiiva ja lisää suola ja sekoita tasaiseksi. Lisää vehnäjauhot pikkuhiljaa ja vaivaa taikinaksi. Anna kohota liinan alla n.1 tunti.

Sirottele n 1dl jauhoa leivinpöydälleja kumoa taikina pöydälle. Vaivaa taikina kevyin ottein ja muotoile siitä kaksi pitkulaista leipää. Laita leivät kohoamaan leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kohota n. 30 minuuttia. Voitele leivät vedellä ja sirottele pinnalle auringonkukan - ja seesaminsiemeniä.

Paista leipiä ensin 250 asteessa n. 15min ja alenna lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä 30-35 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti