tiistai 7. tammikuuta 2014

Vaniljaiset omenaleivokset

Viikonlopun jälkiruokana oli omenaleivoksia. Tein muropohjat isoihin muffinsivuokiin, täytin itse tehdyllä omenahillokkeella ja lisäsin päälle vaniljaista kermaa. Muropohjat  ja hillokkeen voi tehdä jo etukäteen vaikka edellisenäkin päivänä, jolloin tarjoilua ennen tarvitsee vain täyttää pohjat. Jos haluat voi annoksesta tehdä myös yhden ison piirakan.







n. 6kpl

Muropohjat:
100g kylmää voita
2,8dl vehnäjauhoa
0,4dl sokeria
1 muna
tarvittaessa tilkka vettä

hilloke:
400g omenoita
120g hillomarmeladisokeria
tilkka vettä

kermätäyte:
2dl kermaa
100g maustamatonta tuorejuustoa
0,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria
ripaus kanelia

Valmista ensin muropohjat. Nypi kylmä voi, sokeri ja jauhot tasaiseksi murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa. Jos taikina meinaa jäädä murumaiseksi, lisää n. 0,5 rkl vettä joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Taikinaa ei saa sekoittaa liikaa, sillä siitä tulee muutoin sitkeä. Anna taikinan levätä jääkapissa vähintään puoli tuntia.

Voitele ja jauhota piirakkavuoka tai  muffinsivuoat, itse käytin amerikanmuffinsivuokia. Kauli taikina ohueksi levyksi, ja ota siitä sopivalla muotilla ympyröitä ja painele vuokaan. Tee foliosta kaulus pohjille, jotta ne pysyvät ylhäällä myös paiston ajan. Paista 175 asteessa n. 20min, kunnes pohjien reunat hieman ruskettuvat. Anna jääähtyä ja irrota vuoasta jäähtymisen jälkeen.

Hilloketta varten kuori omenat ja pilko pieniksi paloiksi. Laita omenat kattilaan pienen vesitilkan ja hillomarmeladisokerin kanssa, ja keitä n. 15min, kunnes omenat ovat pehmeitä, mutta ei soseutuneita. Anna jäähtyä.

Täytettä varten vaahdota kerma ja sokeri. Lisää joukkoon tuorejuusto ja vaniljasokeri ja vatkaa tasaiseksi kiinteäksi vaahdoksi.

Kokoa leivokset, täytä leivospohjat kylmällä hillokkeella. Pursota kermatäyttettä hillokkeen päälle ja koristele lopuksi kanelilla ja ripauksella hilloketta. Ja sitten nauttimaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti