2 leipää
Esitaikina:
2dl viileää vettä
2,5dl vehnäjauhoa
2g hiivaa (n.1tl)
Taikina:
6dl viileää vettä
20g hiivaa
3,5tl suolaa
2dl ruisjauhoa
3dl spelttijauhoa
11-12dl vehnäjauhoa
Valmista esitaikina edellisenä iltana. Murenna pieni nokare hiivaa kulhoon, lisää kylmä vesi ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää vehnäjauhot joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Laita yöksi jääkaappiin, peitä kulho esim. kelmulla.
Seuraavana aamuna tehdään varsinainen taikina. Mittaa viileä vesi leivontakulhoon ja murenna hiiva joukkoon, sekoita kunnes hiiva on liunnet. Lisää suola ja esitaikna sekä ruis- ja spelttijauhot. Sekoita tasaiseksi.Lisää pikkuhiljaa vehnäjauhot, vaivaa taikinaksi, koneella vaivaamiseen menee n. 10-15 min. Peitä taikina liinalla ja jätä kohoamaan lämpöiseen paikkaan n. tunniksi.
Kumoa taikina leivinpöydälle ja muotoile taikinasta kaksi pitkulaista leipää. Kohota leipiä reilu puoli tuntia - tunti.
Kuumenna uuni 250 asteeseen, paista leipiä ensin tässä lämmössä n. 10min. Laske uunin lämpö 200 asteeseen ja paista vielä n. 20min. Leivät ovat valmiita kun ne kumisevat kun pintaa koputtaa.
Omatekoinen leipä ei säily kauaa tuoreena. Itsellä on tapana leikata leipä viipaleiksi leivontapäivänä ja pakastaa. Viipaleet on helppo sulattaa paahtimessa ja saa tuoretta leipää heti aamulla.
Onpa ihanan herkullisen näköistä leipää:).
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaNam,ihanan näköinen! Tuo onkin hyvä tapa, viipaloida leipä valmiiksi ja pakastaa. Helppoa ottaa pakastimesta viipaleita sitä mukaa, kun tarvitsee. Se pitääkin ens kerralla muistaa.
VastaaPoistaKiitos :) Juu ja valmiiksi viipaloidut sulaa paahtimessa samantien, ja on ihanan rapsakoita ja tuoreita.
Poista