perjantai 25. lokakuuta 2013

Spelttileipää

Tykkään leipoa leipää. Saa sellaista kunnon maalaisleipää, rapealla kuorella ja mehevällä sisuksella. Teen leipään melkein aina esitaikinan. Esitaikina tulee vähällä vaivalla edellisenä iltana ja antaa kuitenkin makua ja rakennetta leipään, on tavallaan pikajuuri. Tähän leipään käytin paljon spelttijauhoja, mutta jos sinulla ei satu sellaista olemaan käsillä voi speltin korvata grahamjauhoilla. 


 
 
1.päivä
Esitaikina:
2dl haaleaa vettä
2dl spelttijauhoja
5g hiivaa

2.päivä
Esitaikina 1. päivältä
5dl haaleaa vettä
15g hiivaa
5dl spelttijauhoa
9,5-10dl vehnäjauhoa
3,5tl suolaa

1.päivä.
Tee esitaikina leipomista edeltävänä iltana. Sekoita ainekset kulhossa tasaiseksi ja peitä kulho. Jätä käymään huoneenlämpöön seuraavaan aamuun. Jos leivot vasta myöhemmin seuraavana päivänä, niin laita esitaikina jääkaappiin tekeytymään.

2.päivä
Liota hiiva veteen. Lisää joukkoon esitaikina ja spelttijauhot sekä suola ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa konella n 10min tai käsin kaksinkertainen aika. Taikinasta pitäisi muodostua pallo, joka irtoaa kulhon reunoista. Jätä taikina kohoamaan noin tunniksi.

Muotoile taikinasta kaksi pitkulaista leipää ja jätä ne kohoamaan liinan alle noin tunniksi. Aseta uuni 250 asteeseen.  Voitele leivät vedellä juuri ennen uuniin laittoa ja ripottele päälle siemeniä. Nosta leivät kuumaan uuniin, 10min päästä laske lämpötila 175 asteeseen. Paista vielä n. 20-25min. Leivät ovat valmiita, kun ne kumahtelee, kun niitä koputtaa.

 

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä leipiä olet leiponut :) Muutenkin aivan ihanan oloinen blogi ja kauniita kuvia!

    VastaaPoista