torstai 26. joulukuuta 2013

Spelttileipä pähkinöillä ja rusinoilla

Tähän leipään lisäsin taikinan joukkoon rusinoita ja pähkinöitä antamaan makua. Lisäksi pähkinät ovat terveellisiä ja koristeellisen näköisiä leivän joukossa, rusinat taas antavat hieman makeutta. Jos olet allerginen pähkinöille voit käyttää niiden tilalla erilaisia siemeniä, esim. auringonkukansiemenet sopivat hyvin.

 2 leipää

Esitaikina:
2,5dl haaleaa vettä
n. 7g hiivaa
3dl spelttijauhoja

Taikina:
esitaikina edelliseltä päivältä
3dl haaleaa vettä
ń. 10g hiivaa
3tl suolaa
2rkl hunajaa
2dl ruisjauhoa
3dl spelttijauhoa
5-6dl vehnäjauhoa
0,75dl rusinoita
1dl pähkinöitä

Valmista esitaikina edellisenä iltana. Liota pieni nokare hiivaa haaleaan veteen. Lisää jauhot joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna seistä yön yli viileässä.

Valmista varsinainen taikina. Sekoita haalea vesi, hiiva ja esitaikina kulhossa. Lisää joukkoon suola ja hunaja sekä rusinat. Sekoita joukkoon jauhot pikkuhiljaa lisäten ja vaivaa taikinaa yleiskoneella n. 10min. Lisää pähkinät viimeiseksi. Anna taikinan kohota liinan alla kulhossa reilu tunti.
Muotoile taikinasta kaksi pitkulaista leipää ja aseta ne pellille leivinpaperin päälle kohoamaan 30 minuutiksi. Paista 250 asteessa 10min ja puota tämän jälkeen uunin lämpö 175 asteeseen. Paista vielä n. 25min, kunnes leipien pinta on kauniin ruskea.

2 kommenttia: