sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Kauraiset spelttisämpylät

Lauantaina tuli leivottua sämpylöitä, ne on nopea pyöräyttää ilman sen kummempia suunnitelmia. Taikinassa on paljon kauraa ja täysjyväspelttijauhoa, joten kuitua löytyy ja makua. Tuli oikein pehmoisia ja herkullisia, lämpöisenä voin kanssa parhaimmillaan. Syömättä jääneet kannattaa pakastaa ja sulattaa ne käytön mukaan esim. uunissa, maistuu aivan vastapaistetuille.







n. 24kpl

6dl vettä
50g hiivaa
2tl suolaa
2rkl hunajaa
75g voita
4dl kaurahiutaleita
3dl täysjyväspelttijauhoa
7,5-8dl vehnäjauhoa

Sulata voi ja jätä hetkeksi jäähtymään. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja kaada leivontakulhoon. Murenna hiiva joukkoon ja lisää suola ja hunaja, sekoita kunnes hiiva ja hunaja on liuennut. Kaada joukkoon kaurahiutaleet sekä spelttijauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää pikkuhiljaa joukkoon vehnäjauhot sekä sulatettu voi ja vaivaa taikinaksi. Taikina saa jäädä hieman pehmeämmäksi kuin leipää leivottaessa. Anna kohota liinan alla n. puolisen tuntia, tai kunnes taikina on kaksinkertainen.

Kumoa kohonnut taikina leivonta-alustalle ja pyörittele sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota n. 15-20 minuuttia. Sivele sämpylät vedellä ja ripottele päälle kaurahiutaleita. Paista 225 asteessa n. 15-20 minuuttia. Ja sitten herkuttelemaan :)

4 kommenttia:

  1. Namnam, itsetehtyä leipää/sämpylöitä ei kyllä mitään kaupan hötö voita! :) Itsekin eilen aamulla väsäsin lauantai-brunssille uunituoreen kaura-speltti -vuokaleivän ja oli kyllä hyvää. Ensimmäistä kertaa käytin spelttijauhoja mutta tykkäsin kovasti, myös erilaiset siemenet/hiutaleet leivän pinnalla tuovat kivasti jujua itsetehtyihin leipiin. Ei siis jäänyt viimeiseksi kerraksi kun kaura-speltti -combolla mennään ;) Nyt on jostain syystä niin kova into päällä että voisi vielä jotain uutta ja erilaista iltapalasämpylää väsäillä tänä iltana! :D

    http://vispilavintiontemmellyskentta.blogspot.fi/2014/02/viikonloppuaamun-kaura-speltti.html?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iltapalasämpylät kuulostaa hyvälle :) Ja hyvälle näytti tuo sinun leipä

      Poista
  2. Sämpylät uunissa parasta aikaa, mutta taikina oli kyllä tosi löysää. Meinasin jo nakata seinään, kun tarttui alustaan ja sormiin kiinni. Ohjeen mukaan tein, mutta en tiedä mistä johtuu. Vai pitääkö ollakin niin löysää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoithan leivonta-alustalle jauhoja tarpeeksi. Taikina saattaa tarttua, mutta saakin olla pehmeä, sillä pehmeästä taikinasta tulee pehmeät sämpylät. Itse tein taikinan kokonaan käsin, ja siitä tuli kuitenkin melko kiinteää, ei liian löysää. Voi olla jos tekee koneella, että tulee hieman erilainen rakenne taikinaan ja saattaa olla löysempi. Koneella tehdessä taikinasta tulee helposti kovempi ja siksi teen sämpylätaikinat käsin, tulee pehmeämmät sämpylät.

      Poista